U organizaciji mladih s područja gradova Valpova i Belišća, u prostorijama Udruge Zvono, na lijevoj obali Drave, proglašena je fašnička „Karašicka republika“ Belišća i Valpova koja je preuzela vlast nad dotičnim gradovima.

Osnovali su je pojedinci i udruge iz oba grada želeći na šaljiv način ostvariti bolju suradnju između Belišća i Valpova.

Do sada su Belišće i Valpovo punili novinske stupce aferom oko isključivanja vode te je skupina pojedinaca iz raznih belišćanskih i valpovačkih udruga i glazbenih bendova nezadovoljna (ne)suradnjom ovih fizionomski sraslih gradova odlučila na šaljiv način povezati gradove za vrijeme fašnika. Republika je proglašena u subotu, 18. veljače 2017. godine, oko 13 sati po lokalnom vremenu. Na samom početku ceremonije proglašenja, ustavotvorci Ljudevit Ivić i Mislav Matišić ponosno su izrazili ushićenje kako je ovo jedan od rijetkih hrvatskih ustava u čijem nastajanju nije sudjelovao Vladimir Šeks. Iz statuta izdvajamo članak br. 3.: Republika se još parnim danima naziva Belpovo, neparnim Vališće, dok nedjeljom kompromisno i u skladu s odmornom dravskom funkcijom Bistra Nica. Blagdanima i svečanim danima grad se naziva Povolišće, bez obzira traje li tada republika ili ne.

Izvlačenjem iz šešira za prvu Grofmannicu (spoj riječi grof Norman Prandau i obitelji Gutmann) je odabrana Dina Ivanović koja je odmah potpisala statut Karašicke republike i sastavila svoju fašničku vladu. Vladu čine deset ministarstava od kojih izdvajamo ministarstvo za borbu protiv komaraca i oporbe, ministarstvo za pitanje gdje si bio ’91, ministarstvo irskih i njemačkih Slavonaca i dr. Nakon proglašenja republike, Grofmannica Ivanović je s odabranim ministrima krenula u osvajački pohod traktorom. Otpor građana nije bio velik jer su mnogi tada bili na subotnjem ručku. Čim je osvajački pohod završen, Grofmannica je izrazila želje za mirom u svijetu, ali i u republici.

Nakon što je osvojen cijeli teritorij i uspostavljena fašnička vlast, u centru republike, na ledini između dva grada održan je turnir u maskonogometu. Jedini uvjet za sudjelovanje na turniru bila je maska. Pobjedila je ekipa Croatia sastavljena od Ive Sanadera, Paris Hilton i Spidermana. Drugo mjesto je osvojila ekipa Osječko (Vladimir Šeks, Britney Spears, Kim Jong Il), dok su treći bili Simpdurb (Zdravko Mamić, Michael Jackson, Arnold Schwarzenegger). Osim dotičnih poznatih ličnosti, na roštilju su bili viđeni i Tomislav Karamarko, Željka Markić, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Bandić, Donald Trump, dok nažalost Zoran Milanović i Tomislav Saucha nisu mogli doći zbog obaveza u Uskoku. Kada je pao mrak, pod reflektorima automobilskih farova održana je i revijalna utakmica Belišće vs Valpovo koja je završena pobjedom Belišćana 2-1.

Velik broj okupljenih Belišćana i Valpovčana kao i gostiju iz okolnih sela, ali i iz Rijeke i Zagreba zabavljali su Revolt Dj’s i VeschMashina Sound. Roštiljalo se i grijalo na furunama, plandovalo u prirodu, divanilo o dogodovštinama iz nekadašnjih gradova Karašicke republike, a na centralnom mjestu je bio postavljen prazan šator s irskim šalom koji je predstavljao sve one koji su se odselili u Irsku, Njemačku i ostale zemlje. Organizatori Udruga Zvono, KM Garaža, MNK Mala Mljekara, Oštri Gang, Udruga Revolution, AntiFolk Community, Seed Holden, Stray Rounds i dr. zahvaljuju svim sponzorima i najavljuju nastavak ovog, možemo sada već reći, tradicionalnog fašnika. Pozitivna atmosfera koja je vladala ovim događajem potvrđuje činjenicu kako Valpovštini nedostaje zajedničkih druženja Belišćana i Valpovčana.