Nakon prvog projekta Fokus H, koji je i dalje u provedbi, Karašicka Republika je nakon potpisivanja ugovora 29. svibnja 2020. započela s drugim i najvećim projektom do sad – ”Društveni centar Valpovo”.

Karašicka Republika je nositelj projekta, dok su projektni partneri Grad Valpovo, Društvo Naša Djeca Valpovo, Udruga osoba s invaliditetom ”MI” Valpovo te Udruga mladih Revolucija. Svrha projekta jest adaptacija i opremanje društvenog centra koji je u javnom vlasništvu, a u kojem će se provoditi razne aktivnosti, edukacije, radionice. Društveni centar Valpovo nalaziti će se u prostorijama zgrade ”starog sindikata”.

Također, kroz projekt će se izraditi Program za mlade na području Grada Valpova, Program o pravima i zaštiti djece, Program o pravima osoba s invaliditetom te uspostaviti volonterski centar i info centar za mlade.

Društveni centar Valpovo bit će mjesto održavanja edukacija i seminara iz navedenih područja te savjetodavno mjesto za sve građane. Provođenjem projektnih aktivnosti ojačat će se stručni kapaciteti udruga civilnog društva s područja grada Valpova. Samim time, društveni centar bit će mjesto u kojem će se neprekidno odvijati brojne društvene aktivnosti prilagođene različitim interesima građana s ciljem otvaranja prostora za razvoj društveno-kulturnog života lokalne zajednice.

Projekt je pripremio i prijavio Valpovački poduzetnički centar d.o.o. zajedno s Gradskom upravom Grada Valpova, a vrijednost projekta je 1.854.987,23kn uz stopu financiranja od 100% i trajanje 24 mjeseca. Projekt je prijavljen na Javni poziv Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ”Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%) kroz Operativni program ”Učinkoviti ljudski potencijali”.

Posrednička tijela u provedbi ovoga poziva su Ured za udruge, Posredničko tijelo razine 1 i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Posredničko tijelo razine 2.