U dvorcu Prandau-Normann u Valpovu održan je prvi Festival sira i vina koji je okupio velik broj posjetitelja, izlagača i izvođača.

Iako je Festival sira i vina održan po prvi puta, iznenadio je sve okupljene svojom kvalitetom, brojem posjetitelja i pozitivnom energijom koja je zarazila dvorište dvorca Prandau-Normann u Valpovu. U srijedu 30. svibnja gotovo sedamsto posjetitelja namučilo je organizatore (Udruga Karašicka Republika, Grad Valpovo, Turistička zajednica grada Valpova, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Udruga za kreativni razvoj Slap) da osiguraju dovoljno čaša i bonova čime se organizacija ovog događanja pokazala kao pun pogodak.

Od izlagača predstavili su se vinari iz Baranje (Gerstmajer, Josić, Zajec, Svijetli dvori, Szabo), Iloka (TRS, Buhač, Papak), Sremskih Karlovaca (Benišek-Veselinović, 45. paralela), ali i Karašicke Republike (OPG Maltar kupinovo vino, OPG Pavičić rakija). Jake snage slavonskih i baranjskih sirara predstavljali su Mala mljekara Valpovo, Mljekara BIZ Pleternica, Mini sirana Gašić Beketinci, OPG Glavaš Bizovac, OPG Perić Viškovci, OPG Đurković Marjančaci, EPG Lehki Gat, OPG Geto Lug. Posjetitelji su mogli uživati u bogatoj ponudi polutvrdih i tvrdih sireva s raznim dodacima kao što su kopar, vlasac, ljuta i slatka paprika pa čak i cimet. Na festivalu su se mogli degustirati samo domaći sirevi, suhomesnati proizvodi OPG-a Novosel i OPG Kraljik te palačinke Udruge Zvono. Također je organizirano sljubljivanje sira i vina koje je vodio Ivan Dumančić (Dumbina kuhinja).

Festival je organiziran u okviru projekta „CAMARG – Klasteri inovativnih tržnica temeljenih na konceptu ‘nula kilometara'” ko generator rasta, financiranog u okviru transnacionalnog programa Interreg Mediteran 2014-2020. Projekt provode Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Udruga za kreativni razvoj Slap, a vrijedan je 2 milijuna eura. Namjera festivala je promocija malih proizvođača sira i vina, dok se cjelokupni projekt odnosi na uspostavu modela on-line prodaje proizvoda lokalnih proizvođača temeljen na principu ‘0 km’.

Glazbena podloga savršeno se uklapala uz sir i vino, kao i kulisu valpovačkog dvorca. Zvukovi funka, disca, jazz-a i rocka odjekivali su dvorcem dok se broj izvođača povećavao iz sata u sat: od odličnog dvojca Vjeko & Valentina, lokalnog benda svjetskih razmjera Bikini Motel do fantastičnog požeškog benda Electric Porn s čak jedanaest vrsnih glazbenika. Navedena sinestezija okusa, mirisa i zvukova proširila je pozitivnu energiju na ljude. Nasmijani vinari i sirari, vesele obitelji s malom djecom, ozarene bake i djedovi te rasplesana mladost – sve se to moglo vidjeti na prvom Festivalu sira i vina u Valpovu. I ovaj događaj je pokazao kako u Valpovštini postoji međugeneracijska publika željna kvalitetnih kulturnih i enogastro događanja.