U subotu, 17. kolovoza 2019. na Bistrinačkoj plaži pored Belišća, održan je 3. Bistrigin – Prvenstvo Panonije u piciginu uz Pileća krilca Party.

Čak dva puta udruga Karašicka Republika morala je otkazivati Prvenstvo Panonije u piciginu iz jednostavnog razloga – Bistrinačke plaže nije bilo! Visok vodostaj i kišni početak ljeta onemogućio je
odigravanje turnira u srpnju, no upravo je u tome i čar riječnih plaža u kojima priroda odlučuje sezonu kupanja. Jedna od najatraktivnijih dravskih pješčanih plaža ovih dana kolovoza pokazuje svoje najbolje i najduže lice. Stotine i stotine metara prirodnog pijeska dočekalo je mnoštvo posjetitelja iz Slavonije i Baranje. Posjetitelji iz Osijeka koji su prvi puta došli na Bistrinačku plažu ostali su oduševljeni ljepotama ove plaže, kao i energijom koja krasi sve događaje koje organizira Karašicka Republika.

Prirodni pijesak, nijanse zelenila poplavnih šuma i Drava koja masira glavni su aduti opuštanja u dravskom plićaku koji je do sada razoružao i najskeptičnije Dalmatince koje smo doveli ovdje kako bi pokazali da i mi na kontinentu imamo plaže koje nude jedinstveni doživljaj – poručuje Mislav Matišić, jedan od organizatora.

Na turniru je jednako kao i prošle godine sudjelovalo 8 ekipa iz Bistrinaca, Belišća, Valpova i Osijeka: Karašicka Republika, Dravski alasi, Oštri Gang, Baraber Extreme Team, Piciganci, Zgradari, Picigina Wild i Legolas. Sudačka trojka Tea Galić (Bistrinci), Ivan Orešković (Belišće) te Iva Matačić (Osijek) ocjenjivala je aktivnost, atraktivnost i broj dodavanja svake ekipe kroz sedam minuta igre. Ekipa Piciganci iz Bistrinaca u sastavu Matija Alošinac, Nikola Abramić, Slobodan Mikolić, Vedran Vučetić i Matija Ivoš i treću godinu zaredom pokazala se prejakom za konkurenciju. S obzirom da dečki cijelo ljeto provode na Bistrinačkoj plaži, nije ni čudo da godinama osvajaju prvo mjesto. Drugo mjesto osvojila je ekipa Oštrog Ganga iz Belišća koji su za Picigancima zaostali samo 1 bod, dok su treći bili Dravski alasi. Najboljim igračem proglašen je Vedran Vučetić iz ekipe Piciganaca.

Ekipa “Piciganci” po treći put osvojila je 1. mjesto

Oduševljeni smo plažom, mi u Baranji često se znamo šaliti „tko nema Dunav, dobro mu je i more“, ali zaista nismo očekivali da nas Drava može toliko iznenaditi – poručuje Gabrijela Gerštmajer iz Zmajevca.

Iako se datum odigravanja turnira nekoliko puta mijenjao i na kraju pao na datum produženog vikenda, Bistrigin je posjetilo više ljudi nego prošle godine. Više od četristo posjetitelja uživalo je uz
beatove osječkog DJ Umba na pješčanom tulumu kojeg je dodatno začinio dolazak Red Bull Stribora, jedinog vozila ovakve vrste u Hrvatskoj. Stribor je obećao dolazak i nagodinu, a neslužbeno
doznajemo da organizator razmišlja o vikend izdanju ovog turnira. Razmišljanje je inspirirano komentarima posjetitelja koji su i ove godine ponavljali kako žele nekoliko događanja ovog tipa tijekom ljeta. A na Bistrinačkoj plaži u subotu je bilo mnoštvo različitih generacija, od najmlađih do onih koji su desetljeća svoga života proveli na dravskim obalama i sjećaju se, za današnje pojmove nezamislivih tisuća kupača na pješčanim dravskim plažama. Riječne plaže se polako počinju doživljavati kao skriveni turistički potencijal i ukoliko se krene ulagati u dodatne sadržaje i
infrastrukturu možda i te brojke neće biti nemoguće dostići. Jer kupanje u netaknutoj prirodi je istinski doživljaj, upravo ono što svaki turist traži.