Biciklijada 4. Deer&Bike u Baranji privukla je do sada rekordan broj biciklista iz svih krajeva Hrvatske.

Iako se ruta biciklijade Deer & Bike u Baranji svake godine manje-više ponavlja, do sada niti jednom vremenske prilike nisu omogućile podjednak doživljaj. Prošlih godina bilo je žege i sparine, vlažne zemlje i blata, dok je ovogodišnja biciklijada bila posvećena vjetru! Vjetru koji je nemilice puhao u prsa tijekom većine od 50 kilometara rute koja kruži oko Draža prolazeći podunavskim šumama, baranjskim surducima i prtenim putevima. Bansko brdo najviše je oduševilo bicikliste i još se jednom pokazalo koliko je potrebno brendirati „baranjsku Planinu“ kao jedinstvenu ciklo destinaciju. Gotovo stotinu biciklista iz svih krajeva Hrvatske mogu potvrditi kako doživljaj ovakvog bicikliranja u prirodi mora postati važan segment turističke ponude Slavonije i Baranje.

„Ne vidim razlog da ne osmislimo biciklističke ture i staze koje bi poljskim i vinogradarskim putevima povezale najvažnija središta baranjska turizma, od Karanca, Suze, Zmajevca do Popovca i Draža. Uspon i spust zelenim i zaraslim surducima, nepregledna polja i oranice, ples ječma na vjetru i osjećaj „kao da ste na krovu svijeta“ jednostavno se mora doživjeti.“ – kaže Mislav Matišić, organizator utrke.

Start biciklijade nalazio se u Dražu, na jedinom hrvatskom križanju europskih biciklističkih ruta – Eurovela, točnije Eurovela 6 (Dunav) i Eurovela 13 (Željezna zavjesa). Biciklijada je pružila doživljaj svega onoga što Baranja nudi, od dunavskih šuma i ritova, surduka i gatora Banskog brda do prostranih ravnica. Posebnost ovog događanja je što se gotovo 40 kilometara rute odnosilo na poljske puteve što kroz šumu, brdo ili polje čime ova biciklijada zaista razlikuje od drugih rekrativnih. Od gastronomskog dijela biciklisti su mogli uživati u posjetu OPG Filip Golubov koji ih je dočekao sa specijalitetima kao što su masna kruva i sok od bazge, ali šokačkim gra’ s domaćim rezancima. Kulturni sadržaj biciklijade odnosio se na posjet Šokačkoj kući u Topolju (domaće jagode su bile iznenađenje dana) i Spomeniku Batinske bitke.

Udruga Karašicka Republika nastavlja sa svojim brojnim aktivnostima. Nakon što je u dva tjedna privukla velik broj rekreativaca na landranje i bicikliranje u Baranju vraća se na „domaći“ teritorij. Sredinom lipnja u Valpovu se planira održati Međunarodni dan Karašice, dok je početkom srpnja planiran Bistrigin – Prvenstvo Panonije u piciginu. Nakon Banskog brda i Dunava, Republika nastavlja plovidbu Karašicom i Dravom!