U prostorijima udruge Zvono na Citadeli, 4. godišnju i 2. izbornu skupštinu jučer su održali delegati udruge Karašicka Republika.

Predsjednik udruge Mislav Matišić prikazao je cjelokupni rad i financijsko izvješće udruge u 2020. godini i planirane projekte za ovu godinu koji će se održati kao i do sada ponajviše u Valpovu i Belišću, ali i već tradicionalno u Baranji. Prvo događanje koje se planira je jubilarna 5. Fašnička Karašicka Republika koja će se održati na ledini između dva grada 13. veljače, zatim 3. Festival sira i vina, 4. Bistrigin, 9. Vaterpolo u žitu, 3. Međunarodni dan Karašice, četiri landranja baranskom Planinom te 5. Deer&Bike u Baranji. Za rock festival Rockaraj očekuje se treća sreća dok je cilj održati i jesensku biciklijadu koja bi prolazila Belišćem, Valpovom, ali i šumama uz rijeku Dravu. U ovoj godini planiraju se osnovati novi ogranci (tzv. Veleposlanstva) u Zagrebu i Zmajevcu. Naravno riječ je o planovima koji u velikoj mjeri ovise o pandemiji korona virusa, no udruga je i u specifičnoj 2020. godini uspjela održati čak 7 događanja.

Cilj udruge je u okviru projekta „Društveni centar Valpovo“ nastaviti s organizacijom brojnih aktivnosti za djecu, mlade te osoba s invaliditetom koji će se odvijati tijekom cijele godine. Također u prostoru zgrade starog sindikata konačno bi udruga trebala dobiti svoje stalne prostorije čime bi se formalno preselila iz Belišća u Valpovo. Projekt „Društveni centar“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ na natječaju „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.

Nakon redovne skupštine održana je izborna skupština, koja je donijela i neke manje promjene na čelnim mjestima. Ostao je stari predsjednik Mislav Matišić, novi potpredsjednik je Matko Mužević, dok tajnik ostaje Matej Vidranski, kao i blagajnica Josipa Mađarić. Za članove Upravnog odbora izabrani su Eva Bošković, Mladen Đurović te Marijan Mandić. U nadzorni odbor izabrani su Zoran Zbanatski, Ivan Ivić te Matej Strišković. Time se omjer Belišćana i Valpovčana u Upravnom odboru konačno izjednačio dajući prednost Belišću jer ipak sedmi glas pripada neodvojivom dijelu Republike – Bistrincima.