U nedjelju, 8. srpnja 2018. na Bistrinačkoj plaži pored Belišća, održan je 2. Bistrigin – Prvenstvo Panonije u piciginu uz Beach Party.

Promjenjivo vrijeme i nogometna euforija pomaknuli su održavanje Bistrigina sa subote na nedjelju i nažalost otkazali koncert Kuzme i Shaka Zulu, no svatko tko je došao na drugi po redu Bistrigin opet je ostao oduševljen ljepotama prirodne dravske pješčane plaže, kao i energijom koja krasi sve događaje koje organizira Karašicka Republika. Na turnir se prijavilo 8 ekipa iz Bistrinaca, Belišća i Valpova, ali po prvi puta i jedna muško-ženska ekipa s igrači(ca)ma iz Splita, Šibenika, Zagreba, Jastrebarskog i Osijeka. Sudačka trojka Neven Vranković (Valpovo), Tea Galić (Bistrinci) i Ana Coha (Valpovo) promatrala je atraktivnost, tehniku i izdržljivost igrača kroz osam minute igre ocjenjujući broj dodavanja loptice, intenzitet igre, ekstra poteze (noga, glava, bacanje i akrobacije) te opći dojam.

Novi stari pobjednici – “Piciganci”

Ekipa Piciganci iz Bistrinaca u sastavu Matija Alošinac, Nikola Abramić, Slobodan Mikolić, Vedran Vučetić i Matija Ivoš opet se pokazala najjačom uspješno obranivši naslov. Drugoplasirani su bili Baraber Extreme Team, dok je treće mjesto pripalo muško-ženskoj ekipi Femuri. Najboljim igračem proglašen je Matija Ivoš iz ekipe Piciganaca, dok je žiri sastavio i Dream Team drugog Bistrigina u sastavu: Matija Ivoš (Piciganci), Vedran Vučetić (Piciganci), Marko Pavić (Baraber), Željan Turalija (Baraber) i Mislav Matišić (Oštri Gang). Neslužbeno doznajemo kako se ponajbolji piciginaši s Bistrinačke plaže planiraju zaputiti na 20. Pešekan kup koji se održava ove subote u Medulinu.

Piciganci – pobjednici 2. Bistrigina

Iako se datum odigravanja turnira mijenjao, Bistrigin je posjetilo više ljudi nego prošle godine. Više od tristotinjak posjetitelja uživalo je uz beatove DJ Mefe i Yola na pješčanom tulumu gdje se osim pića mogla pronaći i pokoja delicija valpovačkog food bloger dvojca what2cook2day. Posjetitelji su također mogli uživati i u vožnji kanuima ili čamcima. Gotovo nema osobe koja nije pitala organizatore zašto se ovakve manifestacije ne događaju nekoliko puta godišnje. Kada tome dodate pohvale iz Dalmacije kako je Bistrinačka plaža zaista fantastična za picigin (ne zaboravimo da su morali „probiti“ psihičku barijeru kupanja u rijeci) onda se možemo upitati na koji način možemo valorizirati ovu prirodu ljepotu?

Uskoro Vaterpolo u žitu

Udruga Karašicka Republika u godinu dana postojanja prezentirala se raznolikim aktivnostima od osnivanja fašničke republike Belišća i Valpova, organiziranja biciklijada u Baranji, ali i aktiviranjem u enogastro segmentu organiziranjem dvaju novih festivala – Festivala sira & vina u Valpovu te Festivala „tista“ u Baranji. Sljedeći događaj biti će 6. Vaterpolo u žitu koji će se održati 10. kolovoza na bazenu u Belišću.