U Valpovu 4. studenoga 2020. godine u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora Valpovo s početkom u 16 sati održalo se predstavljanje Programa za mlade Grada Valpova autorice Sanele Buljan, koji je izrađen u okviru projekta „Društveni centar Valpovo“.

Program je nastao procjenom interesa, mogućnosti i problema mladih u gradu Valpovu s ciljem unapređenja aktivnosti državnih i lokalnih institucija koje svojim djelatnostima i nadležnostima pridonose zadovoljavanju potreba mladih i podizanju kvalitete njihova života.

Obuhvaća sedam važnih područja za mlade: obrazovanje, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja, zapošljavanje i poduzetništvo, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje i zdravstvena zaštita, aktivno sudjelovanje u društvu, kultura i mladi te mladi u europskom i globalnom okruženju. Napisan je u skladu s ciljevima Strategije Europske unije za razdoblje 2019. – 2027. te Nacionalnim programom za mlade za razdoblje 2014. – 2017.

Također sadrži i aktivnosti koje će provedbom doprinijeti podizanju svijesti o problemima i potrebama mladih s područja Valpova, poboljšanju kvalitete života mladih, osnaživanju mladih kao aktivnih građana grada Valpova i uključivanje mladih u donošenje odluka na području Valpova.

Nakon završetka službenog predstavljanja, vodila se rasprava o samom programu, problemima s kojima se suočavaju mladi u gradu Valpovu te o tome kako bi Društveni centar Valpovo trebao biti središnje mjesto događanja za mlade u gradu.

Nakon Programa o pravima osoba s invaliditetom iz sustava socijalne skrbi, mirovinskog i zdravstvenog sustava koji je predstavljen krajem kolovoza ove godine, ovo je drugi po redu Program grada Valpova koji je izrađen u sklopu projekta Društveni centar Valpovo.

Predstavljanju su nazočili zamjenica gradonačelnika grada Valpova Ana Brajnović, ravnateljica Crvenog križa grada Valpova Sanja Habuda, potpredsjednica Savjeta mladih grada Valpova Sonja Blažević, direktor Valpovačkog poduzetničkog centra Vanja Miličević, predstavnici udruga Karašicka Republika i Revolucija te predstavnici Crvenog križa Valpova i Društvenog centra Valpovo.

Projekt Društveni centar Valpovo provodi Karašicka republika u suradnji s partnerima: Udruga “MI”, udruga “Revolucija”, Društvo Naša djeca Grada Valpova i Grad Valpovo. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.  Za provedbu projekta u razdoblje od 29.05.2020. do 29.05.2022. odobreno je 1.854.987,23 kuna bespovratnih sredstava.