Na terenu NK “Mladost” u Tiborijancima pripremili smo novi događaj u suradnji sa Astronomskim društvom “Anonymus” i sponzorom događaja Savjet mladih Osječko-baranjske županije. Lokaciju su odredili jer je imala najmanje svjetlosnog onečišćenja (čitaj: mrkli mrak).

Na ovom događaju svjedočili smo fenomenu Perzeida – kiši meteora koji su svojim posebnim sjajom obasjao nebo nad našom Republikom u petak, 11.8.2023. Ovaj predivni fenomen naziva se još i suzama sv. Lovre.

Posebnu čar ovom eventu dodali su naši prijatelji iz Astronomskog društva “Anonymus” iz Valpova koji su nas upoznali s Perzeidima, njihovim nastankom i objasnili kako ih i gdje uhvatiti pogledom te su nas uputili u sazviježđa koja dominiraju ljetnim nebom. I najbolje od svega, imali smo priliku promatrati noćno nebo teleskopom uz njihovo stručno vodstvo. Tijekom večeri bilo je potpuno čisto nebo tako da je vidljivost bila savršena za ovaj događaj.

Osim toga, posjetitelji su si ponjeli svoje dekice te smo svi zajedno imali noćni piknik uz okrijepu naše gastro sekcije i glazbu naših rezident DJ-eva.

Legenda kaže da kad vidite zvijezdu padalicu obavezno poželite želju jer će vam se ona onda i ostvariti. Naša je želja ostvarena jer smo poželjeli što veći broj ljudi što smo i dobili.