U Belišću je u petak 14. kolovoza održan 8. Amaterski turnir Vaterpolo u žitu koji je po kvaliteti bio najkvalitetniji do sada.

Vaterpolo u žitu svakom godinom pokazuje kako je jedan od najzanimljivijih vaterpolo turnira u Hrvatskoj. Kroničari pamte kako je izgledao prvi turnir gdje je dosta igrača hvatalo loptu s dvije ruke što dovoljno govori o (ne)poznavanju pravila. No danas je to druga priča. Osmi turnir po redu, prvi puta pod dirigentskom palicom novoosnovanog Amaterskog vaterpolo kluba „Karašica“, kluba unutar udruge Karašicka Republika, okupio je 8 ekipa, i to vrlo kvalitetnih. Na turniru su sudjelovale dvije amaterske ekipe iz Slavonskog Broda i dvije iz Koprivnice, dvije ekipe Rukometnog kluba Valpovka Valpovo, ekipa Karašicke Republike te najtrofejnija ekipa turnira – Oštri Gang Belišće.

„Broj lokalnih ekipa je manji nego inače, more ipak čini svoje, no posebno nas veseli dolazak odličnih amaterskih ekipa iz Koprivnice i Slavonskog Broda. Čim netko dođe u vlastitim kapicama i kupaćim gaćama znate da su ozbiljni igrači, ali lako za ozbiljnost, koliko su samo pozitivni i veseli, to je za svaku pohvalu!“ – Kaže Mislav Matišić, organizator turnira.

Turnir je osvojila ekipa Koprivnica pobijedivši u finalu Slavonski Brod 5-2. Treća ekipa je bila Brod na Savi svladavši Oštri Gang Belišće 4-1. Najbolji igrač ujedno i golman Ratko Hadelan iz koprivničke ekipe. Najbolji strijelac je nepoznat, jer se zapisnički stol opustio pred kraj turnira. Moguće da su David Jarić ili Ivan Kristijan iz brodske ekipe ili Igor Nasipak ili Domagoj Lepušić iz Koprivnice. Valja napomenuti kako je u polufinalnoj utakmici između Brođana razmijenjeno čak 10 serija peteraca jer se ekipe nisu mogle dogovoriti tko će biti pobjednik. Od domaćih ekipa izdvajaju se odlični Domagoj Babok iz Oštrog Ganga te Ivan Ivić iz Karašicke Republike.

„Prvi puta smo na ovom turniru i atmosfera je zaista odlična, veoma nam se sviđa koncept i nadamo se kako ćemo doći i nagodinu. Inače mi od prošle godine organiziramo Brodsku amatersku vaterpolsku ligu koja okuplja šest ekipa.“ – kaže Davor Ćurić iz  Slavonskog Broda.

„Skoro se nismo ovako nasmijali kao na ovom turniru, nadamo se da ćemo mi uskoro organizirati turnir u Koprivnici – na Šoderici i obavezno zovemo Belišćane i Valpovčane jer su nas oduševili!“ – govori Deni Damjanović iz pobjedničke ekipe.

Kao i svake godine do sada, suci su bili iz VK Osijek i pritom zabavljali gledatelje pucanjem s bačvi na gol. Publiku su hitovima opuštali poznati karašicki DJ-i: DJ Yolo, MariManda i DJ MariSol, dok se šljakeraj udruge pobrinuo za već poznate burgere. Organizator turnira je udruga Karašicka Republika uz suorganizaciju i pomoć Gradskog  bazena Belišće, Turističke zajednice grada Belišća, Savjeta mladih grada Belišća te sponzora Žito grupe i Decathlona kojima zahvaljujemo. Udruga Karašicka Republika nastavlja svoje aktivnosti nadanjem kako će Drava pasti i omogućiti organiziranje 4. Bistrigina – Prvenstva Panonije u piciginu čiji je četvrti termin stavljen za subotu 5. rujna na Bistrinačkoj plaži.