Jedinstvena edukativno-rekreativna šetnja prekrasnom baranjskom Planinom zahvaljujući zanimljivom prikazu crtica iz baranjske prošlosti dobila je sasvim novu dimenziju.

Sreća prati hrabre poznata je uzrečica koja se potvrdila i ove subote 15. svibnja kada organizatori iz udruge Karašicka Republika nisu odustali od planiranog 6. Landranja baranjskom Planinom unatoč potencijalnoj kiši, a priroda je to vratila s prekrasnim vremenom i fantastičnim kulisama oblaka. Ovo landranje imalo je prefiks „de luxe“ jer je na meniju bilo najsvečanije jelo baranjske šokadije – ovčji paprikaš, koji se nažalost ne može kušati niti u jednom baranjskom restoranu. Na jednak način kao što su gajde vladale prije dolaska tambure, tako je i ovčji paprikaš bio nezaobilazno blagdansko jelo dok čobanac još nije niti postojao! Nije samo ovčji paprikaš bio razlog zbog čega je ovo landranje bilo „de luxe“, već su na šetnji baranjskom Planinom storytellingom uprizorene crtice iz baranjske povijesti. Crvena Marta i Matijaš Korvin, gajdaš u žitu, buša u surduku, Turski šator na turskom putu, vino iz male vinske čaše, traktor proza… samo su neka od iznenađenja koja su blago rečeno raspametili sve one koji su landrali.

Posebno zahvaljujem divnim pojedincima iz udruge Đola (Darda), KUD-a Baranjski Šokci (Draž) te Udruge vinogradara Baranje (Zmajevac) jer su drage volje obogatili ovo landranje i time pokazali koliko mladih ljudi u Baranji živi kulturnu baštinu i zna je odlično prezentirati. – kaže Mislav Matišić, organizator Lessinga.

Naravno da je i ovaj Lessing bio posvećen interakciji čovjeka i zemlje, tj. uživanju u praporu s naglaskom na upoznavanje vijugavih surduka i stotina vinskih podruma od Trojnaša, Kraljica, Tavanca do Samar surduka i Čibogata. Posebnu draž uvijek daju čitanja putopisa Mirka Hunjadija i Matka Peića „in situ“ – u prostoru u kojem su nastali čime se stvara potpuni dojam svih osjetila. A Baranja je upravo najljepša u proljeće, kada se priroda budi, a zelena polja žita i ječma plešu u interakciji s oblacima. Landranje baranjskom Planinom podržavaju Općina Draž, Općina Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjska županija.

Udruga Karašicka Republika nastavlja s organiziranjem rekreativnih događanja i spajanju Slavonije i Baranje. Već u subotu 22. svibnja u okviru Međunarodnog dana Karašice, u Batini na ušću Karašice u Dunav, u suradnji s udrugom Kreaktiva održat će se radionica izrade splava od prirodnih materijala, dok dan poslije iz Belišća preko Valpova i Petrijevaca do ušća Karašice u Dravu vozi se biciklijada „Mostovima okruga Karašice“.  Više o samom događanju može se pronaći na stranici http://karasicka-republika.hr/najave/3-medunarodni-dan-karasice/  

Kategorije: Novosti