BELIŠĆE Danas je u prostorijama Inkluzivne kuće Zvono pred mnogobrojnim članova udruge (22) održana je 6. Redovna i 3. Izborna skupština udruge Karašicka Republika.

Na opće iznenađenje prisutnih, dosadašnji predsjednik Mislav Matišić odlučio je ne kandidirati se i napustiti čelno mjesto kako bi republikom zastrujali novi vjetrovi napretka i zajedništva. Osnivač i dosadašnji predsjednik zahvalio se svima ne pustivši suzu čak ni onda kada je proglašen počasnim predsjednikom republike.

Na čelu udruge jednoglasno je izabran Marijan Mandić iz Valpova, i to samo zato jer ima iste inicijale kao prošli predsjednik (op. a. MM), dolazi iz Valpova (prošli je bio iz Belišća) i dobar je čovjek. Povijesni je presedan da jednog šokačkog predsjednika udruge (republike) zamjenjuje drugi, uz dužno poštovanje prema svih drugim hrvatskim subetnicima. Marijan je od Mislava dobio predsjedničke počasti: printer, set noževa za sir i vino, fotoaparat i ugostiteljski novčanik.

Za dopredsjednicu je izabrana Katarina Sopek, primarno zato što je  podrijetlom iz Belišća i vrlo je humanitarno nastrojena. Novi tajnik je dr. sc. Matko Mužević (op. a. MM), koji je zbog svojeg dosadašnjeg angažmana degradiran na nižu funkciju, ali doktorirajte vi fiziku pa se javite.

Upravni odbor proširen je za jednu osobu te su sada članovi: Eva Bošković, Mladen Đurović, Petra Franjić i Višnja Mihaljević. Po prvi puta je više žena u upravi, što je pokazatelj velikog rodnog napretka udruge jer podsjetimo 2017. godine kada se udruga osnivala nije bio niti jedan ženski osnivač. To je samo pokazatelj koliko su karašicki momci otvoreni prema novim idejama rodne ravnopravnosti. Također novom upravom zadovoljen je i geografski aspekt zastupanja svih lokalnih teritorija uže Karašicke Republike: troje je iz Valpova, dvoje iz Belišća, jedna iz Bistrinaca i jedna iz Tiborjanaca što zapravo znači da Belišće vodi 4-3. 

Marijan Mandić, novi predsjednik: „Hvala svima na povjerenju“

Od manje važnih stvari izdvojimo planove udruge za 2023. godinu: povratak 7. Fašničke Karašicke republike 18.2., Međunarodni dan Karašice 22.4., 7. Deer & Bike 6.5., 3. Festival sira i vina 13.5., 3. Rockaraj 20.-22.7., i jedna velika promjena, nakon 10 godina organizacije prekida se s Vaterpolom u žitu kako bi se nadamo se vratili Bistrigin. Udruga već treći godinu zaredom najavljuje seobu središta iz Belišća u Valpovo pa nada ostaje i ove 2023. godine.

Kroz udrugu je do sada u šest godina prošlo 353 člana, održano je čak 86 događanja, 45 gostovanja na drugim događanjima, a u vladi republike do sada su izglasana 57 ministara.


Odgovori

Avatar placeholder